Forum .....::::: Politechnika Rzeszowska :::::..... Strona Główna .....::::: Politechnika Rzeszowska :::::.....
Forum Wydziału Zarządzania i Marketingu
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Biochemia egzamin - pytania

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum .....::::: Politechnika Rzeszowska :::::..... Strona Główna -> I ZW / IZW Ogłoszenia starostów
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
xalicja
Student



Dołączył: 05 Lis 2008
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: leżajsk
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 30 Cze 2009, Wto 16:44    Temat postu:

1. opisać struktury:
W białkach wyróżniamy cztery poziomy struktur białek:
- struktura pierwszorzędowa
- struktura drugorzędowa
- struktura trzeciorzędowa
- struktura czwartorzędowa

2.
Typy inhibicji enzymów:
a) nieodwracalna
b) odwracalna
wymienić róznice

3.
opisać Triacyloglicerole:
funkcje, ogolny wzor

4.
Budowa mitochondriom, jaką ma role w komórce eukariotycznej

5.
porównać glikogen i celuloze

6.
to coś z DNA, jakiś taki jeden wyraz którego nie pamiętam:))

powodzenia


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
anżela
Licencjat



Dołączył: 20 Cze 2009
Posty: 23
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Rzeszów

PostWysłany: 30 Cze 2009, Wto 19:08    Temat postu:

rola ligazy DNA w procesie replikacji DNA ;]

moniace napisał:
1.Z wiazaniem peptydowym...napisac w jakich zwiazkach powstaje i narysowac je....(kiedys ono juz było)
2.o glicerofosfolipidach (opisac)
3. Opisac budowe jądra komórkowego
4.scharakteryzowac miejsce aktywne
5.co to znaczy ze kod genetyczny jest zdegenerowany
6. Coś o skrobi(właściwości)



dolotka414 napisał:
Zagadnienia do egzaminu z przedmiotu „Biochemia” kierunek: Towaroznawstwo (2008/2009)

1. Budowa komórki prokariotycznej (bakterie) i eukariotycznej ( zwierzęta i rośliny), różnice i podobieństwa.
2. Struktury subkomórkowe, budowa i funkcja (jądro komórkowe, retikulum endoplazmatyczne, rybosomy, aparat Golgiego, mitochondria, chloroplasty, lizosomy, peryksysomy).
3. Cytoszkielet komórki: elementy strukturalne- rodzaje filamentów i ich charakterystyka.
4. Błona komórkowa, budowa i funkcje.
5. Budowa aminokwasów. Charakterystyka aminokwasów białkogennych (natura łańcuchów bocznych; aminokwasy egzogenne, względnie egzogenne, endogenne). Izomery przestrzenne aminokwasów. Jon obojnaczy.
6. Tworzenie wiązania peptydowego (reakcja i charakterystyka grupy peptydowej). Struktura i funkcje białek (cztery poziomy organizacji, rodzaje wiązań). Budowa hemoglobiny i kolagenu. Białka proste i złożone (przykłady).
7. Denaturacja i denaturacja białek. Fizyczne i chemiczne czynniki denaturacji.
8. Budowa enzymów i ich specyficzność (miejsce aktywne, kofaktory, grupy prostetyczne, koenzymy, apoenzym, holoenzym). Modele wiązań substratu do enzymu (zamka i klucza, indukowanego dopasowania).
9. Rola enzymów w reakcji chemicznej (energia aktywacji, stan przejściowy, schemat zmian energii w przebiegu reakcji enzymatycznej).
10. Nazewnictwo enzymów (nazwy zwyczajowe, międzynarodowa klasyfikacja enzymów- główne klasy enzymów i rodzaje reakcji katalizowanych). Jednostki aktywności enzymatycznej (U, kat), aktywność specyficzna.
11. Czynniki wpływające na aktywność enzymu (stężenie substratu, stężenie enzymu, temperatura, wartość pH). Kinetyka reakcji enzymatycznej (równanie Michaela- Menten, stała Km).
12. Inhibicja enzymu (nieodwracalna, odwracalna: kompetycyjna i niekompetycyjna).
13. Węglowodany: występowanie w przyrodzie i klasyfikacja (różne kryteria podziału).
14. Izomery optyczne węglowodanów (formy D- i L, enancjomery, distereoizomery, epimery). Pierścieniowa budowa monosacharydów (anomery alfa i beta, piranozy i furanozy). Mutoracja. Konformacje piranoz (krzesełkowa, łódkowa).
15. Disacharydy (tworzenie wiązania glikozydowego). Budowa i właściwości disacharydów (laktoza, maltoza, celobioza, sacharoza).
16. Polisacharydy. Budowa i właściwości najważniejszych polisacharydów (celuloza, skrobia, glikogen, dekstran).
17. Glikoproteiny (wiązanie O- i N-glikozydowe).
18. Kwasy tłuszczowe, ich struktura, właściwości i funkcje. Nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe (przykłady). Występowanie nasyconych kwasów tłuszczowych (przykłady).
19. Lipidy. Klasyfikacja lipidów: triglicerole, fosfolipidy (glicerofosfolipidy, sfingolipidy), steroidy- ich budowa i funkcje, przykłady.
20. Budowa nici DNA. Budowa podwójnej helisy DNA (komplementarne pary zasad). Etapy replikacji DNA. Widełki replikacyjne, nić wiodąca i opóźniona.
21. RNA. Różnice w budowie DNA i RNA. Transkrypcja. Powstawanie mRNA w komórce eukariotycznej. Kodony. Budowa i rola transportujących RNA (tRNA).
22. Procesy syntezy białka na rybosomie.
[/b]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum .....::::: Politechnika Rzeszowska :::::..... Strona Główna -> I ZW / IZW Ogłoszenia starostów Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin